Snabb leverans

Fri frakt över 300 kr

Öppet åk-garanti

Varukorgen

TOPPTUR: 12 TIPS FRÅN SPECIALISTERNA

Topptur har blivit alltmer populärt bland friluftsentusiaster och skidåkare som vill utforska bergen utanför pisterna. Men det finns många faktorer att tänka på för att ha en säker och rolig upplevelse på fjället. Att planera rutten och ha rätt utrustning är en självklarhet, men det finns också vanliga misstag att undvika för att undvika obehagliga överraskningar. Om du är ny till topptur rekommenderar vi att du börjar med våra andra artiklar om topptur, innan du tar din annan denna.


Vill du lära dig mer om hur du väljer rätt topptursutrustning? Läs Den stora topptursguiden

Vill du ta reda på vilka topptursskidor som specialisterna rekommenderar? Läs Bästa topptursskidan 2023!

Och vill du lära dig mer om lavinsäkerhet och olika utrustningar? Läs Lavinsäkerhet: Bästa utrustningen för offpist


I denna artikel kommer vi att presentera 12 tips, en packlista och vanliga misstag att undvika. Vi har samlat in svar från våra experter i butikerna, våra teamåkare och andra passionerade skidåkare. Vi önskar dig en trevlig läsning!


GÖR DIG REDO

Ta dig tid att planera rutten för din topptur noggrant, och se till att du är redo för utmaningen och har de kunskaper, verktyg och den fysiska förmågan som behövs för att säkert navigera genom naturen. Tips som vi ofta får från våra teamåkare är att träna upp flåset under sommaren och hösten för att göra turen uppför lättare. Det finns flera träningsstilar att utföra för att träna upp sitt flås. Att springa på löpbandet, köra mountainbike eller gå och nerför fjället- är alla utmärkta sätt att träna upp pulsen. 


PLANERA RUTTEN

När du ska ge dig ut på en topptur är det viktigt att planera rutten noggrant för att undvika obehagliga överraskningar längs vägen. Innan du ger dig iväg bör du ta dig tid att undersöka området och ta reda på eventuella speciella tillstånd eller regler som kan gälla. Använd lämpliga kartor och navigeringsverktyg för att hålla dig på rätt väg och undvika att gå vilse.


KONTROLLERA VÄDERFÖRHÅLLANDEN OCH ANPASSA UTRUSTNING

Ett annat viktigt steg i planeringsprocessen är att kontrollera väderförhållandena och vara uppmärksam på eventuella varningar om farligt väder. Anpassa din utrustning efter de specifika förhållandena och temperaturen och var alltid beredd på plötsliga väderförändringar.


RÄTT LAVINUTRUSTNING MED RÄTT ANVÄNDNING

Att investera i en lavinsändare, spade och sond är en viktig del av utrustningen för en topptur. Dessa verktyg kan vara avgörande för att rädda liv i händelse av en lavin. Men det är inte bara tillräckligt att bara köpa utrustningen, det är också viktigt att veta hur man använder dem korrekt. Det är därför viktigt att lära sig om dessa verktyg och öva på deras användning innan man ger sig ut på turen. En lavinsändare hjälper till att lokalisera en person som är begravd under snön, medan spaden och sonden används för att gräva upp personen. Att lära sig hur man använder dessa verktyg kan göra en stor skillnad i att rädda liv och minimera risken för allvarliga skador i händelse av en lavin. Det är också viktigt att ta hand om utrustningen genom att hålla den i gott skick och regelbundet testa och underhålla den. Genom att vara väl förberedd och kunnig om hur man använder lavinsändare, spade och sond kan man öka sina chanser att överleva i händelse av en lavin.


VAR MEDVETEN OM RISKERNA 

När du har planerat din rutt är det viktigt att vara medveten om eventuella risker för laviner eller andra faror i området och ha tillräckligt med kunskap om de specifika utmaningarna för området du besöker. Det är också viktigt att undvika att ge sig ut på turer ensam om du inte har tillräcklig erfarenhet och kunskap.


TRÄNA PÅ ATT ANVÄNDA STIGHUDAR

Börja med att sätta på dig stighudarna och gå runt på plan mark för att vänja dig vid känslan av att ha dem på skidorna. Försök att gå naturligt och hitta rätt balans. Öva sedan på att ta av och på stighudarna, vilket kan vara en utmaning när du är på ett brantare underlag.


När du känner dig mer bekväm med stighudarna kan du börja öva på att gå uppför små backar och gradvis öka svårighetsgraden. Fokusera på att hålla en jämn och lugn takt, och undvik att ta för stora steg för att undvika att trötta ut benen för mycket.


VAR MEDVETEN OM DIN FYSISKA FÖRMÅGA

När du ger dig ut på en topptur är det viktigt att vara medveten om din kondition och inte försöka ta dig för mycket på en dag. Det är en utmaning att vandra i bergsterräng och det kan lätt ta på krafterna. Ta därför regelbundna pauser för att vila och återhämta dig under turen. Var också medveten om dina begränsningar och ta inga risker som du inte känner dig bekväm med.


GLID SKIDORNA

När du har ställt in “walk-mode” på bindningarna och gör dig redo för turen uppför berget är det viktigt att tänka på tekniken för att inte trötta ut sig. Lyft inte skidorna från snön, utan låt istället stighudarna på skidorna glida igenom snön. Detta kommer att spara värdefull tid och energi. 

RESPEKTERA NATUREN

När du ger dig ut i naturen är det viktigt att respektera omgivningen och visa hänsyn till djur och växter i området. Det är också viktigt att respektera lokalbefolkningens kultur och traditioner om du besöker områden med ursprungsbefolkning.


TA HÄNSYN TILL ALLEMANSRÄTTEN OCH PRIVATMARK

För att njuta av naturen på ett ansvarsfullt sätt bör du följa reglerna om allemansrätten och visa hänsyn till privat mark. Det är också viktigt att respektera andra människors rätt att njuta av naturen genom att undvika att störa sina turer.


LÄMNA INTE NÅGRA SPÅR EFTER DIG

En annan viktig faktor att tänka på är att undvika att lämna några spår efter dig och ta med dig allt avfall. Håll avstånd till vilda djur och använd inte mat som lockbete.


VAR ANSVARSFULL

Trots att du vill ha kul när du utforskar naturen är det viktigt att alltid vara säker och ansvarsfull. Tänk på att du är en del av omgivningen och att det är viktigt att bevara den för framtida generationer. Så njut av naturen, men var alltid ansvarsfull och ta hand om den.

PACKLISTA

- Packa rätt o lätt


EXTRA KLÄDER

“Extra underställ, som man byter på toppen så man inte fryser i ett svettigt underställ sen när man åker ner"- Frida Wiking, Freeride, Teamåkare.


MAT OCH VATTEN

Extra mat och vatten- “Ett kan vara att ha en vattenflaska som går att trycka ihop när man använt den så att man får en mindre väska eller mer plats i ryggsäcken under dagen”- Max Ahlberg, skidåkare för Renoun.


FÖRSTA HJÄLPENKIT

När du ger dig ut på topptur är det viktigt att ha med dig rätt utrustning för att vara förberedd på eventuella nödsituationer. En nödplan bör alltid finnas på plats och en första hjälpen-kit är ett måste.


SKAVSÅRSPLÅSTER

En annan viktig sak att tänka på är att ha med en powerbank så att du kan ladda din mobiltelefon eller andra elektroniska enheter om det behövs. Skavsårsplåster är också bra att ha med sig för att undvika obehagliga skavsår.


WALKIE TALKIE

En annan bra sak att ha med dig på topptur är en Walkie Talkie, vilket gör att du kan kommunicera med dina vänner eller andra medlemmar i din grupp även när ni är på olika platser.


SOLGLASÖGON/GOGGLES

Solglasögon är också viktiga att ha med sig på topptur för att skydda dina ögon från solens skadliga strålar. Så se till att ha dessa saker på plats innan du ger dig iväg på din nästa topptur. Känner du dig osäker över vilken storlek du ska välja? Läs vår goggles guide för att hitta rätt par för just dig!


EN LÄTT OCH RYMLIG RYGGSÄCK

En lätt och bra väska är också en viktig del av din utrustning när du ger dig ut på topptur. Väskan bör vara tillräckligt stor för att rymma allt du behöver ha med dig, men samtidigt lätt att bära.



Topptursryggsäck

*Ett exempel på en lätt och rymlig ryggsäck från Mammut 


SKISTRAPS

En helistrap eller skistrap är en stark gummiram med en låsning som vanligtvis används för att fästa ihop skidor och stavar. Men det är också en användbar och oumbärlig del av grundutrustningen vid toppturer, och kan användas för att fästa saker på ryggsäcken eller reparera bindningar och stighudar. Det är alltid bra att ha ett par extra helistraps med dig på toppturen, och förvara den i byxfickan för snabb och enkel åtkomst om det behövs.


NÖDVÄNDIGA VERKTYG

Ha med dig ett verktyg för att justera och reparera bindningar eller andra delar av din utrustning.


PANNLAMPA

Planerar du att ta en topptur i soluppgången eller solnedgången? Då är det viktigt att ha med sig en pannlampa med extra batterier.


VANLIGA MISSTAG


GLÖMMER STÄLLA IN BINDNINGEN

“Ett klassiskt misstag är att man glömmer att ställa om bindningen från “walk-mode” när man ska ta sig ner för berget!” - Johan Malmbeck, Freeride, Teamåkare. Detta är ett vanligt misstag som många skidentusiaster begår och som kan orsaka allvarliga skador. Så var noggrann innan du beger dig utför!


FEL UTRUSTNING

Ett annat vanligt misstag när man beger sig på en tur på fjället är att inte ha med sig rätt utrustning. Vi hör allt för ofta skidåkare som tröttar ut sig på turen uppför berget eftersom de har för tung utrustning. Det är viktigt att när du ska topptura har den rätt utrustningen. Läs mer om hur du väljer rätt utrustning för offpiståkning.


TAR INTE HAND OM STIGHUDARNA

Glömmer torka av stighudarna. Det kommer resultera i att de inte håller lika länge. Så fort du kommer hem från turen på fjället är det viktigt att du hänger stighudarna på tork så att klistret håller längre.


HÅLL INTE STIGHUDARNA VARMA

Om du har planerat att gå upp och ner för berget flera gånger under en dag är det viktigt att stighudarna hålls varma. Det är klokt att stoppa in dem under jackan när du tar av dem för att smälta bort is och snö som kan ha fastnat på klistret. Om det inte känns för obekvämt och klumpigt, kan du också åka med stighudarna på skidorna. Annars kan is och snö fastna på klistret och göra att stighudarna lossnar från skidan. Detta kan vara ett stort problem som kan förhindras genom att hålla stighudarna varma och torra.