Snabb leverans

Fri frakt över 300 kr

Öppet åk-garanti

Varukorgen


Prylguide: Den stora topptursguiden 


Du ska börja topptura eller “gå på fjället” som det fint heter och du frågar dig själv; “Vad ska jag köpa för någonting? Det finns en djungel av produkter och vi ska hjälpa dig svara på frågan genom en lista på de viktigaste sakerna du behöver och vanliga misstag. Vad är topptur?


Topptur eller randonnee betyder att man går upp för berget med hjälp av speciella topptursskidor och stighudar under skidan. Stighudar används för att ge ett bättre grepp när du går i uppförsbacke utan risk för att glida bakåt. När du äntligen nått toppen av fjället, tas stighudarna av och kvar är endast att njuta av åkturen nedför i den orörda snön (om ingen hunnit dit först). 1. Välj rätt topptursskidor


Innan du väljer den rätta toppturskidan kommer du snabbt märka att det är olika prisklasser och det har mycket att göra med vikten på skidan och om du vill ha en skida som är mest lämpad för utförsåkning eller turen i uppförsbacke.


3 saker att tänka på vid val av rätt topptursskida


Vikt: Eftersom topptur involverar att klättra uppför berg, är vikten på skidorna viktig. Let efter skidor som är lätta nog att klättra med, men som fortfarande är stabila nog att ge bra åkning på vägen ner. Ju lättare skidorna är, desto mindre energi kommer du att spendera på klättringen och desto mer energi kommer du att ha kvar för att åka ner.


Bredd: Bredden på skidorna är också viktig när du väljer topptursskidor. Om du planerar att åka på mjuk snö eller djup snö, vill du ha bredare skidor för att ge dig bättre flyt och stabilitet. Om du åker på hårdare snö vill du ha smalare skidor för att ge dig bättre kantkontroll.


Flex: Flexen på skidorna är också viktig att tänka på. En mer flexibel skida ger en mjukare åkning, medan en mer styv skida ger en mer responsiv åkning med bättre kantkontroll. Tänk på din åkstil och vilka egenskaper som är viktiga för dig när du väljer skidor.

 

Här berättar David om 2 typer av skidor i olika prisklasser som fungerar utmärkt för en tur på fjället. 

"Detta är en skida som jag har väldigt nära hjärtat... detta är en extremt grym allroundskida"


2. Välj rätt topptursbindning


Likt med topptursskidor så finns det en mängd olika typer av bindningar med olika egenskaper. Det du vill ha är en “gåbindning”, alltså en bindning så att du enkelt kan ta dig uppför backen.

Två topptursbindningar våra specialister rekommenderar är Marker F12 TOUR EPF och G3 ION 12

Vid köp av bindning och topptursskida får du ett bättre pris + att montering ingår.*Topptursbindningar vid hällyft


3. Val av toppturspjäxa

Nu har du hittat rätt topptursskida, en bra bindning som passar dina behov näst på tur är valet av en toppturspjäxa. En optimal toppturspjäxa har en tech insert och ett gåläge bak i skaftet där du via en spak eller knapp enkelt kan ställa in när du ska gå i uppförsbacke. Många toppturspjäxor har dessa egenskaper där vikten ligger mellan 1500- 1900 gram. 


3 saker att tänka på vid val av rätt toppturspjäxor


Passform: En korrekt passform är avgörande för att du ska kunna åka bekvämt och presterar på bästa sätt. Toppturspjäxor ska sitta tight runt foten och hålla hälen på plats för att ge optimal kraftöverföring. Se till att prova ut flera olika modeller och storlekar för att hitta den som passar dig bäst.


Komfort: Eftersom toppturer ofta innebär längre perioder av klättring och vandring, är det viktigt att pjäxorna är bekväma att gå i. Se till att välja en pjäxa som har tillräckligt med dämpning och stöd för att minska trötthet och förhindra skador.


Funktioner: Tänk på vilka funktioner du behöver i dina toppturspjäxor. Vill du ha en pjäxa som är lätt att ta av och på under klättringar? Vill du ha en pjäxa med justerbar flex för att passa olika typer av terräng? Fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig och leta efter en pjäxa som uppfyller dina behov.
Är du osäker på vilken storlek eller flex du ska ha på dina pjäxor?SE GUIDEN4. Val av topptursutrustning


Nu är du snart redo för en tur på fjället! Det sista som behövs är den rätta topptursutrustningen.


Stighudar

Ett måste för topptur! Stighudar är gjorda på nylon och mohair. Stighudar fungerar så att det är en djungel av hårstrån och klappar man medhårs märker man att det glider. Klappar man istället mothårs så ställer sig håren upp och skapar friktion och motstånd. Det är detta vi utnyttjar när vi går uppför. Stighudarna fäster man mot skidan undersida med det klistret som följer med.


Topptursstavar

 Viktigt att tänka när du väljer stavar är den ska vara halksäker, justerbara remmar och att det går att justera längden på staven.


Skistraps

Det mest uppenbara är att använda skistraps för att sätta ihop skidorna vid transport från och till backen.


Lavinutrustning

Att ta sig ut på en topptur är ett fantastiskt äventyr och det är något vi tycker alla borde uppleva någon gång. Men det medför en hel del risker, som laviner och att man oftast är väldigt långt utanför pisten när du går på tur. Därför är rätt lavinutrustning a och o när du går på tur.


Transceiver

En transceiver är en enhet som kan söka efter andra personer som är begravda i en lavin. Det är en viktig säkerhetsutrustning som alla som åker topptur bör ha med sig.


Spade

En spade är ett viktigt verktyg för att gräva ut en person som har blivit begravd i en lavin.


Sond

 En sond är ett långt, rörformat verktyg som används för att söka efter en person som har blivit begravd i en lavin. Det används för att mäta djupet av snöprovet och för att hitta exakt var en person är begravd.


  Se måste lavinutrustningen som räddar liv.


Lavinryggsäck

Att ta sig ut på en topptur är ett fantastiskt äventyr och det är något vi tycker alla borde uppleva någon gång. Men det medför en hel del risker, som laviner och att man oftast är väldigt långt utanför pisten när du går på tur. Därför är rätt lavinutrustning a och o när du går på tur. 


Solglasögon/goggles

Att skydda dina ögon från UV-strålning och reflekterande snö är viktigt för att undvika ögonskador. Välj solglasögon eller goggles som passar din ansiktsform och ger tillräckligt med skydd. 

Person som sätter på stighudar på sina skidor
3 snabba tips för en lyckad tur på fjället

"Gå sicksack uppför backen för att spara så mycket energi som möjligt."

"Innan du sätter på stighudarna se till att skidan är fri snö."

"Gå inte själv! Händer något kan hjälpen vara långt borta."