Snabb leverans

Fri frakt över 300 kr

Öppet åk-garanti

Varukorgen


DEN STORA GUIDEN FÖR GOGGLES


Vilka skidglasögon skall jag välja? Här går vi igenom olika passformer, linser och former som passar alla väderförhållande. Vi kommer även ta upp vanliga misstag, hur du tar hand om dina skidglasögon samt tips och tricks.


Skidglasögon eller goggles som det också heter är en av de viktigaste delarna av din utrustning. Om sikten är dålig på grund av reflektioner eller om linsen är dimmig kan det förstöra hela dagen på berget. Alla skidglasögon erbjuder ett visst mått av skydd mot olika väderförhållanden samt att idag finns det många olika linstyper, färger, utbytbara glas, passformer och storlekar. Med hjälp av den här köpguiden kommer du på ett enkelt sätt se fördelarna och vilka skidglasögon som passar just ditt nästa äventyr.




Smith röd/orange goggles


OLIKA LINSFORMER: VILKEN FORM PÅ MINA LINSER SKA JAG VÄLJA OCH VARFÖR?


CYLINDRISKA LINSER

Det finns två huvudtyper av linskonstruktion. Cylindriska linser har en horisontell krökning men är platta i vertikal riktning. Dessa typer av linser erbjuder ofta bra funktioner till ett lite lägre pris eftersom de kostar mindre att producera. Linsen är även aningen tunnare vid kanterna, vilket ger dig som åkare en bättre överblick över backen. 


SFÄRISKA LINSER

En annan design kallas sfäriska linser eftersom de har en lika stor krökning både horisontellt och vertikalt runt ansiktet, vilket ger dem ett rundare utseende. Fördelarna med skidglasögon sfäriska linser är att de ger bättre perifert syn, mindre risk för att linserna immar igen och mindre risk för bländning.




LINSFÄRG OCH EGENSKAPER

Förhållandena förändras snabbt på berget. Vid molnigt väder behöver du en lins som släpper igenom mycket ljus, och motsvarande mindre ljus när solen äntligen kommer fram. Hur mycket ljus en lins släpper igenom mäts på en skala som kallas VLT (Visible Light Transmission), där ljustransmissionen sträcker sig från 0 % till 100 %.

Ett lägre antal betyder en mörkare lins och typiska sollinser har en VLT på 5-20%. Dessa linser är ofta mörkare och oftast svarta, guldiga och gråa. Dessutom har solglasögon ofta spegelglas. Särskilda mörka linser med en sfärisk krökning förhindrar solen från att förblinda dig så att du kan njuta av en solig dag på berget.



Neutral/genomskinlig lins: Passar utmärkt för lite mörkare förhållanden som när det är skymnings- eller kvällsljus. Den neutrala linsen ger ett maximalt ljusinsläpp.

UV 0, lågt UV-skydd

VTL: 90%

Grön lins: Passar utmärkt för väder i med sämre sikt i exempelvis dimma eller i mulet väder.

UV 1, lite UV-skydd.

VLT: 60-75%

Orange lins: Bra allround lins som funkar under hela dagen. Funkar bra i mulet och dimmigt väder.

UV 2, bra UV-skydd

VLT: 50-60%

Rosa lins: En kontrasthöjande lins som fungerar bra i sämre förhållanden. Den rosa linsen förhöjer konturer.

UV 2, bra UV-skydd.

VLT: 45-55%

Brun lins: En väldigt mångsidig lins som funkar utmärkt i alla väderförhållanden. Bra på att reducera ljus vid starka reflektioner från solen. Ger en mjuk och bra färgåtergivning med ökad kontrast.

UV 2, bra UV-skydd

VLT: 25%

Grå lins: Den gråa lins ger ett dämpande filer från solens strålar. Passar utmärkt tidigt på förmiddagen när solen står som starkast.

UV 2, bra UV-skydd.

VLT: 15-25%

Spegellins: Att ha en spegellins i kombination med antingen orange, brun, rosa eller gul, ökar kontrasten ytterligare, samtidigt som spegel linsen filtrerar bort solljus på ett väldigt effektivt sätt.

UV 3, mycket bra UV-skydd

VLT: 5-15%


De bästa linserna för sämre förhållanden är ofta gula, blå eller rosa och har en VLT på 60-90 % ljusgenomsläpplighet. 




Goggles linsfärger och dess egenskaper


POLARISERADE LINSER

Enkelt sagt handlar det om att konstruktion av polariserade linser endast tillåter vertikala ljusstrålar att passera linsen. Detta bidrar alltså till att bländningar och reflektioner reduceras kraftigt. Detta gör terrängen tydligare och du kan bättre se kontrasterna och förändringarna i snön, vilket ger dig mer ut av varje åktur.

Polariserande linser förväxlas ofta med UV-skydd, detta är inte samma sak. Nästan alla linser har någon form av UV-skydd. För att ta reda på om din goggles är polariserade bör du hålla dem framför skärmen, vrid dem sedan 90 grader och kolla om dem blir helt mörka. Om glasen blir det, så är dem polariserade.



FOTOKROMATISKA LINSER

Fotokromatiska linser handlar kort och gott om att linsen ändrar färg beroende på olika ljusförhållande. Vid direkt solljus kommer linsen att mörkna. Detta bidrar till en behaglig balans mellan mörkare och ljusare ljusförhållanden.

Linsen förblir klar när den inte utsätts för UV-ljus, vilket innebär att de fungerar även vid dålig sikt. Dagens fotokroma linser förändras väldigt snabbt, men är ofta lite dyrare. 






LÄS MER OM SALOMON S/VIEW PHOTOCHROMIC



GÅR DET ATT BYTA LINSEN?

Många av våra goggles som vi har i vårt sortiment har teknologier som gör att du snabbt och enkelt kan byta linser när du är på språng. En del modeller har magnetiska linser eller andra smidiga “click-on” funktioner, som exempelvis Smiths MAG-system.




Photochromic Lens Teknologi







VILKEN STORLEK PÅ GOGGLES SKA JAG VÄLJA?

Linsen du väljer påverkar hur bra du kan se, men ramen du väljer påverkar hur väl de passar ditt ansikte och hur väl de passar din hjälm. Dessutom påverkar formen på ramen hur stort ditt synfält är. Varje ansikte ser olika ut och det finns många glasögon att välja mellan. Ett bra riktmärke att gå efter är att det inte ska klämma någonstans. Har du exempelvis ett mindre huvud kan det vara en bra ide att titta på skidglasögon med en mindre ram. Dem flesta modellerna har justerbart band, därför är det bättre att fokusera på ramens storlek. 


BÅGSTORLEK

Gapet mellan skidglasögonen och hjälmen ser inte bara dåligt ut, utan kan även kyla pannan.Tänk på storleken på hjälmen och välj glasögon efter vad som passar bäst. Kom också ihåg att tillverkare som tillverkar både hjälmar och skyddsglasögon alltid ser till att de sitter bra, men visst finns det skidglasögon som passar alla hjälmar.


TJOCKLEK

Skidglasögon har olika tjocklekar beroende på vilket varumärke. Tjockleken påverkar speciellt dig som gillar att ha glasögon under din goggles. OTG-goggles (Over the glasses) är specifikt anpassade för att passa tätt över dina glasögon, så de är ofta lite djupare än andra skidglasögon och har även utskärningar för att bättre passa dina glasögon. När du provar goggles ska du inte känna något tryck eller obehag när du bär dem. Goggles ska sitta bra, men samtidigt sitta stadigt på plats och inte hoppa under åkning. 




 




Experternas tips och tricks.

  • Sätt inte dina skidglasögon på pannan eller hjälmen när du är andfådd och varm. Värmen från kroppen och andetag stiger och dimmar dem. Ha istället alltid glasögonen på eller ta av dem och lägg dem i väskan mellan åken.
  • Torka inte av glasögonen med handskar eller andra medel som kan repa linsen. En försvagad lins är ofta grumlig.
  • Se till att ventilationen alltid är fri från snö och is så den fungerar som den ska.
  • Om dina glasögon immar igen och du får problem, torka dem ordentligt, allra bäst om du är inomhus eller i liften. Det är alltid bra att ha en extra lins eller extra glasögon på fjället så att resan eller hela dagen inte går till spillo.

Så tar du hand om dina goggles

För dig som precis har köpt nya glasögon och vill att de ska hålla länge har vi några tips:

Lägg inte dina glasögon med linsen nere på en hård yta som kan repa dem. Placera dem med linsen uppåt eller över handskar/mössor. Använd endast en mjuk putsduk för att polera skidglasögon och se till att de är torra för att undvika att skada ytan. Anledningen är att dimskölden inuti blir extra känslig när den är blöt och lätt kan skadas.

Förvara glasögon i fodral eller mjuk väska när de inte används.

Lämna inte glasögon på mycket heta ytor, som element eller framför en eld, eftersom plasten kan skeva eller skadas.


Saknar du någon information?

Har du frågor om glasögon och passform finns vi alltid här för att hjälpa dig hitta rätt, både online och i butik. För alla frågor om skidglasögon, vänligen kontakta oss på

info@udenssport.se eller chatta med oss.