Snabb leverans

Fri frakt över 300 kr

Öppet åk-garanti

Varukorgen

skidhjälm guide

KÖPGUIDE: VILKEN SNOWBOARD- ELLER SKIDHJÄLM SKA JAG VÄLJA?

Att hitta rätt alpinhjälm för just dig, kanske inte är det roligaste, men det är definitivt en livsviktig utrustning som räddar liv. Om inte hjälmen passar som den ska så finns det en risk att den inte ger dig ett fullgott skydd om en olycka inträffar. Därför har vi tagit fram den här guiden för att förenkla valet av rätt hjälm, så att du enkelt göra ditt val online.


Störtkruka, slalomhjälm, snowboardhjälm eller alpinhjälm som det också heter. När det kommer till att välja rätt hjälm beroende på om man åker snowboard eller skidor, så finns det inte någon teknisk skillnad på hjälmarna. När man väljer en hjälm beroende på om man är snowboard- eller skidåkare handlar det mer om personliga preferenser än något annat. En hjälm för skidåkning lämpar sig minst lika bra för snowboardåkning och vice versa.


I den här guiden kommer vi gå igenom, allt ifrån passform för dam, herr och juniorer, olika konstruktioner, skötselrekommendationer, vanliga frågor och tips och tricks. 


HUR VÄLJER JAG RÄTT STORLEK?

Som vi har gått igenom, så är hjälmen den livsviktiga utrustningen. Att ha en för liten hjälm, kommer snabbt leda till tryck över tinningen och ge dig huvudvärk och en för stor hjälm kommer inte sitta som den ska när du tar dig ner för backen. Båda exemplena är ett framgångsrecept för en sämre upplevelse i backen. 


Börja med att mätta ditt huvud med ett måttband, precis ovanför ögonbrynen (ca 2-3 cm) och på bakhuvudets bredaste punkt. Som vi har gått igenom så är det viktigt att hjälmen inte sitter för tight, då detta lätt kommer leda till huvudvärk. Den ska inte heller röra sig när du skakar eller nickar lätt på huvudet.

Många moderna skidhjälmar har en åtdragningsteknik bak på hjälmen så att du enkelt kan justera hjälmens storlek.

 

vilken storlek på skidhjälm



OBS! Tänk på att tillverkarna har sina egna storlekar beroende på vilket märke det är.

Tabellen här nedan visar en ungefärlig bild av vilken storlek du ska välja.


Herr & Dam

XS/S 50-53cm S/M 53-56cm M/L 56-59cm L/XL 59-61cm XL/XXL 61-63cm


Junior

XS/S 48-52 cm S/M 53-56cm M/L 56-59cm




Se alla skidhjälmar



HAKREM PÅ SKIDHJÄLMAR

När det kommer till hakremmen så är det också en viktig del vid val av skidhjälm. Den ska sitta på plats utan att du känner ett obehag när du susar fram i backen. Många av dagens modeller har vadderade hakremmar för att minimera obehaget.

Ett bra riktmärke för att testa om hakremmen sitter tillräckligt åtdraget är att du ska kunna ha två till tre fingrar i bredd mellan hakan och remmen när den är knäppt. 



SÅ TESTAR DU SKIDHJÄLMEN

Ett klassiskt knep för att testa passformen på sin skidhjälm är göra “skaktestet”, vilket är precis som det låter att du testar hjälmens passform genom att skaka på huvudet. Om hjälmen flyttar sig efter du har satt på hjälmen och knäppt på hakremmen så sitter den för löst.

Ett annat bra sätt är “tum-knepet”. När hjälmen väl sitter åt ska du precis få in en tumme under hjälmens baksida.

Testen gäller både vuxna och barn. Enda skillnaden när du gör testen på ett barn är att du själv inte kan känna om hjälmen sitter bekvämt eller inte utan måste lita på att barnet är nöjd. 



Lucas berättar om den perfekta passformen och förklarar tum-knepet.


OLIKA KONSTRUKTIONER AV SNOWBOARD- OCH SKIDHJÄLMAR 


Det finns flera olika typer av konstruktioner för skid- och snowboardhjälmar. Här är några av dem vanligaste typerna:


Soft Shell: Skidhjälmar med “Soft Shell” avser en typ av skidhjälm som är tillverkad med ett mjukt, flexibelt yttre skal. Dessa modeller är vanligtvis tillverkade av ett slitstarkt, vattentätt material som är utformat för att motstå bucklor och slag.

Skidhjälmar med Soft shell är i allmänhet lättare och lågprofilerade, vilket gör dem bekväma att bära och lätta att packa. De kan också ha ytterligare funktioner som ventilationshål och avtagbart foder eller öronkuddar som hjälper till att hålla huvudet svalt och torrt.

Soft Shell skidhjälmar är i allmänhet lämpliga för skidåkare och snowboardåkare som letar efter en lätt hjälm med låg profil. De kan vara särskilt tilltalande för skidåkare och snowboardåkare som deltar i mindre extrema aktiviteter, t.ex. skidåkning eller snowboardåkning i preparerade spår eller till dig som söker en lättare hjälm.


In-mold: Skidhjälmar med inmold konstruktion är en typ av skidhjälm som tillverkas genom att ett hårt, skyddande yttre skal sprutas in direkt i hjälmens skumfoder. Detta resulterar i en lätt, lågprofilerad hjälm som också är hållbar.

Skidhjälmmodeller med inmold konstruktion anses i allmänhet vara en bra balans mellan skydd och komfort. De erbjuder ett bra stötskydd och är vanligtvis lätta och välventilerade, vilket gör dem bekväma att bära i backen.

Dessa hjälmmodeller kan vara ett bra val för skidåkare och snowboardåkare som letar efter en hjälm som erbjuder en bra skyddsnivå utan att vara för tung eller skrymmande.


Hard Shell: Skidhjälmar med Hard Shell avser en typ av skidhjälm med ett separat hårt ytterskal som är fäst vid hjälmens skumfoder. Dessa hjälmmodeller tenderar att vara mer hållbara än andra typer av konstruktion, eftersom det hårda skalet kan motstå bucklor och slag.

Hjälmmodeller med hårda skalkonstruktioner kan vara ett bra val för skidåkare och snowboardåkare som deltar i mer extrema aktiviteter eller som letar efter en hjälm som ger maximalt skydd. Dessa hjälmmodeller kan vara något tyngre än andra konstruktionstyper, men de kan ändå vara bekväma att bära om de har justerbara funktioner som ventilationshål och avtagbart foder eller öronkuddar.

Det är viktigt att välja en hjälm som uppfyller säkerhetskraven och passar ordentligt, oavsett konstruktionstyp.


SÄKERHETSKRAV 

Att säkerheten är extra viktig när vi pratar om skidhjälmar är vid detta laget väldigt underförstått. Det allra viktigaste är att du letar efter skidhjälmar som har av organisationer som ASTM International eller European CE. Dessa certifieringar garanterar att hjälmen uppfyller alla säkerhetsstandarder. En godkänd skidhjälm har märkningen “CE-EN 1077” (alternativt SS-EN 1077), vilket är en märkningen att skidhjälmen uppfyller kraven för den allmänna konstruktionen, stötdämpning, penetrationsmotstånd och hakbandsfunktion.

Alla skidhjälmar vi säljer har vi blivit godkända.


Se alla skidhjälmar


VAD ÄR MIPS OCH HUR VER JAG OM EN SKIDHJÄLM HAR MIPS?

MIPS(Multi-Directional Impact Protection System) är en teknik som används i vissa hjälmar för att minska de rotationskrafter som kan överföras till huvudet vid en kollision eller ett slag. Den är utformad för att bidra till att minska risken för hjärnskador, särskilt vid vinklad påverkan.


För att ta reda på om en skidhjälm har MIPS kan du prova följande: 

  • Leta efter information som tillhandahålls av tillverkaren. Denna information kan finnas på förpackningen eller i produktbeskrivningen.
  • Titta efter MIPS-logotypen på hjälmen. Tillverkare av MIPS-hjälmar har vanligtvis MIPS-logotypen på hjälmen eller på förpackningen.
  • Kontrollera hjälmens specifikationer. Vissa hjälmtillverkare anger MIPS som en funktion i hjälmens specifikationer eller tekniska detaljer.
  • Kontakta oss om du fortfarande är osäker om en hjälm har MIPS eller inte. 

Se alla skidhjälmar som är MIPS-godkända


skidhjälm med mips

 

BÄSTA TIPSEN FÖR ATT VÄLJA RÄTT JUNIORHJÄLM ONLINE

Barn växer, ramlar mer och lite äldre barn brukar hellre vilja prioritera hur skidhjälmen ser ut mer än hur säker den är.

Här har några av våra bästa tips när du köper en skidhjälm till ett barn:


Välj en hjälm som passar ordentligt: Hjälmen ska sitta bra och får inte vara för stor eller för liten. För att hitta rätt storlek ska du mäta barnets huvud med ett måttband och se tillverkarens storlekstabell.


Leta efter en skidhjälm som uppfyller säkerhetskraven: Se till att hjälmen uppfyller säkerhetsstandarderna, t.ex. de som fastställts av Consumer Product Safety Commission (CPSC) i USA eller CE (Conformité Européenne) i Europa. Hjälmen bör också ha ett hårt yttre skal som skyddar mot stötar och en mjuk, stötdämpande innerfoder.


Tänk på barnets ålder: Vissa hjälmmodeller är utformade speciellt för små barn, medan andra är lämpliga för äldre barn. Se till att hjälmen är lämplig för ditt barns ålder.

Leta efter en hjälm med justerbara funktioner: Justerbara remmar, ventilationshål och avtagbart foder eller öronkuddar kan bidra till att hjälmen är bekväm för ditt barn att bära.


Ta hänsyn till barnets preferenser: Om möjligt, involvera ditt barn i urvalsprocessen för att se till att de är nöjda med hjälmen och kommer att vara mer benägna att bära den.


Genom att följa dessa tips kan du bidra till att du väljer en skidhjälm som är både säker och bekväm för ditt barn.


Se alla juniorhjälmar

juniorhjälm i fokus i backen


Den perfekta passformen med goggles 

För att få bästa möjliga passform med goggles och skidhjälm följer du de här stegen:


  1. Se först till att du har rätt storlek på hjälm och skidglasögon. Hjälmen ska sitta bra, men inte vara för tajt, och glasögonen ska vara tillräckligt stora för att sitta bekvämt över dina ögon och din näsa.
  2. Justera banden på både hjälmen och glasögonen så att de sitter ordentligt på huvudet. Hjälmens remmar ska bilda ett "Y" under dina öron, och glasögonens remmar ska dras åt så att glasögonen sitter bra mot ditt ansikte.
  3. Kontrollera att glasögonen sitter rätt i ansiktet. Glasögonens överdel ska vara i nivå med ögonbrynen och underdelen ska vara nära kinderna.
  4. Bär en tunn mössa under hjälmen för att hålla huvudet varmt och ge ett extra lager stoppning.
  5. Om du har problem med att få hjälmen och glasögonen att sitta bekvämt kan du försöka justera glasögonens passform genom att använda skum fodret runt kanterna eller genom att använda en annan typ av skum. Du kan också prova att använda olika hjälm- eller gogglesmärken för att hitta den bästa passformen för dig. Många märken är kompatibla och funkar bra även fast du har ett märke för skidhjälm och ett för goggles.

Läs mer om hur du väljer rätt goggles





SKIDHJÄLM MED VISIR

En skidhjälm med visir är en typ av skidhjälm som har ett avtagbart eller gångbart visir på framsidan. Visiret sträcker sig ut från hjälmens framsida och kan användas för att blockera solljus och snö. Vissa modeller av visirhjälmar har också ventilationshål för att förhindra imma och hålla förarens huvud svalt.

Visirhjälmar är ett populärt val för skidåkare och snowboardåkare som vill ha extra skydd mot sol och vind. De kan också vara användbara för att minska bländning, vilket kan vara särskilt användbart under soliga dagar eller vid skidåkning på preparerade spår.

Precis som traditionella skidhjälmar är visirhjälmar vanligtvis tillverkade med ett hårt yttre skal och ett mjukt, stötdämpande innerfoder.


Läs mer om Atomic Savor Visor Stereo 22/23




SKÖTSELREKOMMENDATIONER FÖR DIN SKIDHJÄLM


Här är några rekommendationer för att underhålla din skidhjälm:


Förvara hjälmen på ett svalt och torrt ställe när den inte används. Undvik att utsätta hjälmen för extrema temperaturer, eftersom detta kan leda till att materialen försämras med tiden.

Rengör hjälmen regelbundet för att avlägsna smuts och svett. Använd en mjuk, fuktig trasa och mild tvål och se till att torka hjälmen helt innan du förvarar den.

Inspektera hjälmen regelbundet för att upptäcka eventuella tecken på skador, till exempel sprickor eller bucklor. Om du upptäcker några skador bör du överväga att byta ut hjälmen.

Om hjälmen har ett avtagbart foder eller öronkuddar ska du ta bort dem regelbundet och tvätta dem enligt tillverkarens anvisningar. Detta hjälper till att hålla hjälmen fräsch och hygienisk.


Undvik att tappa hjälmen eller utsätta den för vassa föremål, eftersom detta kan skada det yttre skalet och äventyra hjälmens strukturella integritet.

Genom att följa dessa rekommendationer kan du bidra till att din skidhjälm förblir i gott skick och kan ge det skydd du behöver i backen.


VANLIGA FRÅGOR: 

"Vilken är den bästa skidhjälmen?"

Det finns ingen "bästa" skidhjälm, eftersom den bästa hjälmen för dig beror på dina personliga preferenser och behov. Några faktorer att ta hänsyn till när du väljer skidhjälm är passform, ventilation, vikt och stil. Du bör också ta hänsyn till den skyddsnivå som hjälmen ger, samt eventuella ytterligare funktioner som du kan tycka är användbara, t.ex. inbyggda glasögon eller möjlighet att ansluta till din telefon eller musikspelare. Det är också viktigt att välja en hjälm som är certifierad av en erkänd säkerhetsorganisation, t.ex. Consumer Product Safety Commission (CPSC) i USA eller European Committee for Standardization (CEN) i Europa.


“Hur hårt ska hjälmen sitta?”

En skidhjälm ska sitta bra, men inte så hårt att den orsakar obehag. Den ska inte röra sig på huvudet när du skakar den eller nickar upp och ner. Följ dessa steg för att se till att hjälmen sitter rätt:

  1. Justera remmarna så att de är jämnt åtdragna och bekväma.
  2. Sätt på hjälmen och fäst hakremmen.
  3. Skaka försiktigt huvudet från sida till sida och upp och ner för att se till att hjälmen sitter på plats.
  4. Om hjälmen vinglar eller rör sig, försök att justera remmarna igen.
  5. Om hjälmen fortfarande inte sitter ordentligt, prova en annan storlek eller modell.

Det är viktigt att bära en hjälm som sitter ordentligt för att säkerställa att den ger maximalt skydd vid ett fall eller en kollision.


“Varför prisskillnad på olika hjälmar? Är det någon säkerhetsfråga?”

När du väljer din skidhjälm kommer du snabbt märka att det finns mängder av olika tillverkare inom olika prisklasser. Kort och gott kan man säga att desto dyrare hjälm, desto mer teknologier och konstruktioner såsom in-mold och MIPS medföljer. När det kommer till säkerhetsfrågan så är alla hjälmar i vårt sortiment CE-märkta, vilket betyder att hjälmen är godkänd enligt riktlinjerna så ställs på säkerheten. Däremot är det viktigt att välja rätt hjälm som matchar din åkstil. För åkaren som inte åker supersnabbt och spendera mest tid i pisten, då kan ett billigare alternativ vara lämpligare. För åkaren som spendera mest tid i parken bör välja ett dyrare alternativ som tål många smällar. 




"Hur ofta ska jag byta min skidhjälm?"

Att hjälmen är en viktig färskvara, har nog inte undgått någon. Men hur länge din skidhjälm är inte lika självklart. Det finns olika riktlinjer kring hur ofta den ska bytas ut varierar från var tredje till var tionde år, beroende på hur ofta den används och hur hårt testad den har blivit. Har den utsatts för en kraftigare smäll eller krasch är det en rekommendation från oss att byta ut den omedelbart.

Det är också viktigt att ha i åtanke att det handlar även om skidhjälmen har ett “bäst-före-datum”. Material åldras och slits beroende på hur mycket den används. Därför är det viktigt att i jämna mellanrum se över stämpeln med tillverkningsdatumet(månad och år) och byta ut skidhjälmen med jämna mellanrum.


“Har man mössa under skidhjälmen?”

Många tror att man behöver en mössa under hjälmen för att inte frysa, men detta är i många fall fel. Risken är att du istället köper en för stor modell helt i onödan. Dagens skidhjälmar har så pass bra isolering och håller värmen väldigt bra. Vill du ändå ha en mössa under hjälmen rekommenderar vi hellre att du väljer en tunnare modell, exempelvis Salomon Active



Tips och tricks från specialisterna 

  • Låt barnen vara med i valet av hjälm
  • Hjälmar med MIPS-teknik skyddar dig från rotationsvåld mot huvudet i backen.
  • Förvara inte hjälmen i direkt solljus.
  • Lägg på 2-4 centimeter när du väljer storlek, då man på många moderna modeller kan justera storleken bak på hjälmen.
  • Varumärken som tillverkar goggles och skidhjälmar har tänkt på “Den perfekta passformen”. Därför är det en rekommendation att man kör samma märke på goggles och skidhjälm för att vara säker på att passformen blir helt perfekt.
  • Ventilation: Välj en skidhjälm med justerbar ventilation för att hjälpa till att reglera sin temperatur och förhindra överhettning.



SAKNAR DU NÅGON INFORMATION?

Fortfarande osäker på vilken skidhjälm du ska välja? Kontakta oss på info@udenssport.se, chatta direkt med oss eller ring och prata med någon av våra specialister i butiken på 031-418 420.