Snabb leverans

Fri frakt över 300 kr

Öppet åk-garanti

Varukorgen

Hur väljer du rätt alpinpjäxa?

Att välja rätt alpinpjäxa kanske inte är lika roligt som att handla ett par snygga skidor, men det är minst lika viktigt om inte viktigare. Att åka med ett par pjäxor som inte passar dig kan förstöra hela skiddagen. Därför har vi tagit fram en guide över de viktigaste sakerna du behöver tänka på innan du köper ett par pjäxor.

 

Vilken skidåkare är du?


Till och börja med behöver du fråga dig själv vart i tabellen du passar in. Detta kommer ge dig en ungefärlig bild vilken flex och storlek du behöver.

Detta är en förenklad tabell för att göra valet av rätt pjäxa lite enklare.

Hur väljer jag rätt storlek?

Att välja rätt storlek på ett par pjäxor kan vara klurigt eftersom tillverkarna inte använder sig av samma mätsystem som när man väljer ett par sneakers. När du ska välja storlek på alpinpjäxor använder du istället sig av Mondopoint (cm). Mondopoint är i centimeter och ska motsvara fotens längd i centimeter.

Vanliga misstag vid val av storlek

Det vanligaste misstaget många gör att de ofta utgår från sin skostorlek och sen nöjer sig där. Detta är inget vi rekommenderar! För att få ut det allra mesta av din skidåkning rekommenderar vi Bootfitting, har du inte tillgång till det rekommenderar vi att du mäter din egna fot med hjälp av linjal. Så lång din fot är från hälen till tårna, det är storleken som du ska välja på dina pjäxor. 

Vilken bredd?

Bredden på pjäxorna, även kallad för läst är också något du behöver ta hänsyn till. när du väljer ett par pjäxor. Läst är din fots bredaste punkten i millimeter. För att få det exakta läst-talet rekommenderar vi att mäta fotens bredd, precis som man gör vid val av pjäxstorlek.

Är du ute efter komfort och kontroll på dina pjäxor? Fokusera hellre på en lite smalare pjäxa. Detta eftersom en för bred pjäxa kommer inte ge dig det stödet du behöver och kommer istället resultera i att skidorna blir svårare att kontrollera och att du lättare kommer skada dig.

Lästbredden mellan dem olika tillverkarna ligger generellt sätt mellan 92- 104 mm. Vill du ha en lästbredd som passar de flesta skidåkarna? Välj då 100 mm. 

VILKEN FLEX SKA DU VÄLJA?

Det här med flex är väldigt svårt om man inte är påläst. Alla varumärken jobbar med olika plaster och passform. Detta är inte standardiserat över dem olika varumärkena. Det man kan konstatera är att flexen på pjäxan är en indikation på vad som är en hård pjäxa i just den serien. Ju högre flex desto hårdare pjäxa. I många fall kan skillnaden på en ”120 flex” och en ”130 flex” vara att du får en bättre innersko på den hårdare för mer premiumkänsla. Flexen på en pjäxa ska fungera som en extra muskel. Att hjälpa dig hålla emot krafterna när du ligger på kant men framförallt få en skjuts ut ur svängen. Man ska alltså känna att pjäxan vill trycka upp dig när du står och flexar i dem. En vanlig flex för herrar är 110-120. En vanlig flex på damer är 85-95.

EGEN SULA?

Vi på Udens Sport rekommenderar alltid att byta ut den befintliga sulan till en formgjuten. Detta för att motverka kramp och instabilitet. I pjäxan är det viktigt att kunna vara avslappnad och låta pjäxan göra jobbet. Om du inte gör en formgjuten sula är risken stor att du spänner hålfoten och krampen är runt hörnet. Sulan gör också att din fot smalnar av och det eventuella trycket från sidan upplevs bättre. Idag kan vi på Udens Sport hjälpa dig med dem flesta besvär du har. Kan vara allt från knöliga fötter, stora vader eller om du har en stelopererad fot. Att sätta första formen ingår alltid i priset på Udens Sport.

Hur håller pjäxan värmen?

När du är ute i backen en hel dag är självklart viktigt att fötterna hålls varma.

Vissa pjäxor har elektronisk värme inbyggt, vilket är helt fantastiskt. Men då tappar du i kontroll och komfort eftersom vikten på pjäxan stiger kraftigt.

Därför rekommenderar vi att du hellre prioriterar rätt storlek, flex, bredden och istället hittar ett par riktigt bra värmestrumpor.