Snabb leverans

Fri frakt över 300 kr

Öppet åk-garanti

Varukorgen

snowboardåkare i backen

VÄLJA RÄTT SNOWBOARDBOOTS

Välja rätt snowboardboots är avgörande för din körstil och komfort på berget. Att ha boots som passar perfekt och har rätt flex, dämpning och kompatibilitet med din bindning kan göra hela skillnaden när du åker. Men med så många alternativ att välja mellan kan det vara överväldigande att hitta rätt par. I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att välja rätt snowboardboots för din åkförmåga och personliga preferenser, snörningssystem, från storlek och flex till innerskor, vanliga misstag och hur man tar hand om ett par nya snowboardboots. Läs vidare för att lära dig hur du kan maximera din körupplevelse med rätt boots på fötterna.


PASSFORM

- Hur ska passformen vara när man har ett par snowboardboots? Ska de sitta tight?


När man har på sig snowboardboots ska passformen vara tight och bekväm runt hela foten och anklarna. Det är viktigt att notera att bootsen ska sitta tightare än vanliga skor för att ge tillräckligt med stöd och respons på brädan. Det är också viktigt att det finns tillräckligt med utrymme för att kunna röra tårna.

Vid köp av snowboardboots är de fabriksgjutna och inte skräddarsydda efter dina fötter. Däremot kommer de med tiden att forma sig efter din fot och även töjas ut. Detta innebär att de från början kan kännas tighta, men med tiden kommer de att bli mer anpassade och bekvämare för just dina fötter. Det är därför viktigt att ha en tight passform från början för att få maximal kontroll över brädan och minska risken för skador..


HUR VÄLJER MAN STORLEK PÅ SNOWBOARDBOOTS?

Att välja rätt storlek på snowboardboots är viktigt för att uppnå en bekväm passform och optimal prestation på brädan. Här är en stegvis förklaring av hur man går tillväga för att mäta sin fot och matcha det mot rätt mondopoint:


1. Mät fotens längd: Stå på ett papper med hälen mot en vägg och markera längden på foten vid den längsta tån. Mät sedan avståndet från markeringen till hälen.


2. Mät fotens bredd: Mät över den bredaste delen av foten och notera bredden.


3. Ta reda på din mondopoint-storlek: Mondopoint är ett mått som används för att bestämma storleken på snowboardboots. Det är den längden i centimeter som motsvarar fotens längd. Ta fotens längd i centimeter och matcha det mot en mondopoint-storlekstabell för att hitta rätt storlek.


4. Prova flera modeller och storlekar: Prova flera olika modeller och storlekar av snowboardboots för att hitta den som passar din fot och åkstil bäst. Tänk på att olika märken kan ha olika passform och att vissa modeller kan vara mer lämpliga för vissa åkare än andra.


5. Tänk på att bootsen kommer töjas ut: Kom ihåg att bootsen kommer att forma sig efter din fot och att de kan töjas ut med tiden. Det kan därför vara en bra idé att välja en tight passform från början.


Genom att följa dessa steg kan du hitta rätt storlek på snowboardboots för din fot och åkstil.Storlekstabell snowboardboots

VÄLJ RÄTT FLEX

- Vad är flex och vilken flex passar bäst utifrån sin åkförmåga?


Flex på snowboardboots syftar på stödet och styvheten i bootsen. En hög flex innebär en styvare boot medan en låg flex innebär en mjukare boot.


För en nybörjare på snowboard är det vanligtvis bäst att välja en mjukare flex, någonstans runt 3-5 på skalan 1-10. Detta ger en mer förlåtande känsla som hjälper till att lära sig tekniken och hantera ojämnheter i terrängen.


För en medelgod snowboardåkare kan en flex runt 5-7 vara ett bra val, eftersom det ger tillräckligt med stöd för att utföra svårare åkning tekniker utan att vara för stel.


För en avancerad snowboardåkare som vill ha maximal kontroll och respons är en hög flex runt 8-10 lämplig, eftersom det ger en styvare boot som överför rörelserna mer direkt till brädan.


Det är dock viktigt att komma ihåg att flex är en personlig preferens och kan variera beroende på en persons åkstil och preferenser.


INNERSKO

- Vad är innerskon på ett par snowboardboots och vad fyller den för funktion?


Den kan användas för att anpassa passformen av bootsen och öka komforten. Innerskon har oftast en mjukare och mer vadderad känsla än själva ytterskon, och den ger en extra isolerande barriär för att hålla fötterna varma och torra.

Innerskon är också utformad för att ge bättre stöd till foten och anklarna, och hjälper till att minska risken för skador. Genom att använda innerskon kan man också öka responsen på snowboarden, eftersom den ger bättre kontakt mellan foten och bootsen. Det är viktigt att innerskon passar ordentligt och att den är i bra skick för att få maximalt stöd och komfort från dina snowboardboots.


BINDNING

- Hur väljer snowboardboots så de passar med bindningen?


Varje bindningstyp har sin egen design och specifikationer för hur de fungerar tillsammans med bootsen.

När du har bestämt vilken typ av bindning du vill använda, kan du sedan kontrollera kompatibiliteten med bootsen. Tillverkare brukar ange vilken typ av flex och boot-storlekar som är kompatibla med deras bindningar. En generell riktlinje är att välja en bindning som är ungefär samma storlek som dina snowboardboots, men det är alltid bäst att dubbelkolla storlekarna för både boots och bindningar.

Snowboardbindning

Dämpning

- Vad finns det för typ av dämpning i ett par snowboardboots? 


Det finns olika typer av dämpning beroende vilket märke det är. De vanligaste materialen är:


EVA-skum: Detta är en vanlig typ av dämpning som används i många snowboardboots. EVA-skum är lätta och ger bra stötdämpning, samtidigt som de är flexibla och mjuka.


Luftdämpning: Vissa snowboardboots har luftkuddar eller andra typer av luftdämpningssystem som kan justeras för att ge mer eller mindre stötdämpning beroende på dina preferenser.


Gel-dämpning: Gel-dämpning är en annan vanlig typ av stötdämpning som används i snowboardboots. Gel-kuddar kan placeras i olika delar av bootsen för att ge extra stötdämpning där det behövs som mest.


Blandat material: Vissa snowboardboots använder en kombination av olika material för att ge bästa möjliga dämpning. Till exempel kan en boot ha EVA-skum i sulan och gel-dämpning i hälen för att ge både stötdämpning och stabilitet.

Vilken typ av boot passar bäst beroende terrängen?

Freeride: För åkning i offpist-områden, vill du ha en boot som ger stöd och stabilitet för att hantera tuff terräng och högre hastigheter. Välj en styvare boot med bra stötdämpning och en bra sula som ger grepp på ojämna ytor.


Park: För åkning i parken, behöver du en mjukare boot som ger flexibilitet och rörelsefrihet för att göra trick och hopp. Välj en mjukare boot som ger bra åkkänsla och respons.


Pister: För åkning i pisten, är det bra att välja en boot som ger stöd och stabilitet för att hantera höga hastigheter och hård snö. En styvare boot med bra stötdämpning och en bra sula som ger grepp är viktigt för att hålla dig stabil på pister.


Kom ihåg att detta är rekommendationer! Det allra bästa tipset att tänka på när man köper nya boots är att utgå från sig själv, sin storlek, leta efter tryckpunkterna när man har bootsen på sig och därefter med hjälp av den här guiden välja de perfekta paret för just dig!


VANLIGA SNÖRNINGSSYSTEM PÅ SNOWBOARDBOOTS


Det finns tre huvudsakliga snörningssystem för snowboardboots: BOA, snabbsnörning och traditionell snörning. Här är en kort förklaring av varje system:


BOA: BOA är en snörning som använder en vridbar ratt och tråd för att dra åt bootsen. Det är enkelt att använda och ger en jämn och precis spänning runt hela foten. BOA-snörningen kan också justeras snabbt och enkelt under åkning. Det är ett populärt val för många snowboardåkare.


Snabbsnörning: Snabbsnörning är en annan typ av snörning som använder en spärr eller ett spänne för att dra åt bootsen. Det är också enkelt att använda och ger en snabb justering av snörningen. Snabbsnörning är vanligtvis mjukare än BOA-snörning.


Traditionell snörning: Traditionell snörning är den vanliga typen av snörning som används på många olika typer av skor och stövlar. Det är enkelt och pålitligt men kan ta lite längre tid att justera och dra åt. Det ger också mindre precision i snörningen än BOA och snabbsnörning.


Vilket snörningssystem som är bäst för dig beror på personliga preferenser och behov. BOA och snabbsnörning är vanligtvis snabbare och enklare att använda medan traditionell snörning ger en mer anpassningsbar passform.

POPULÄRA SNOWBOARDBOOTS

SKÖTSELRÅD

-Hur tar man hand om ett par snowboardboots?


Beroende på vilket material bootsen är tillverkade av kan det finnas olika sätt att ta hand om dem på. Här är några allmänna tips för att ta hand om dina nya snowboardboots:


Rengör regelbundet: Oavsett vilket material bootsen är tillverkade av, är det viktigt att rengöra dem regelbundet för att undvika att smuts och lukt byggs upp. Använd en fuktig trasa för att torka av smutsiga områden och låt bootsen lufttorka.


Undvik direkt solljus: Direkt solljus kan bleka ut färger och orsaka sprickor i materialet. Förvara dina boots på en sval och mörk plats när de inte används.


Impregnera vattentäta boots: Om dina snowboardboots är vattentäta, se till att impregnera dem regelbundet för att hålla dem vattentäta. Använd en impregneringsspray speciellt utformad för snowboardboots.


Olja läderboots: Om dina snowboardboots är tillverkade av läder, se till att olja dem regelbundet för att hålla lädret mjukt och smidigt. Använd en läderolja speciellt utformad för skor.


Tvätta liners: Många snowboardboots har uttagbara liners som kan tvättas separat. Följ tillverkarens instruktioner för hur man tvättar liners.

Genom att ta hand om dina snowboardboots på rätt sätt kan du förlänga deras livslängd och hålla dem i god form för kommande säsonger.


VANLIGA MISSTAG VID VAL AV NYA SNOWBOARDBOOTS

När man väljer nya snowboardboots kan det finnas flera vanliga misstag som man bör undvika. Här är några vanliga misstag att undvika när du köper nya snowboardboots:


Fel storlek: Att köpa fel storlek är ett vanligt misstag. Det är viktigt att mäta din fot och prova olika storlekar för att hitta rätt passform. Boots som är för stora eller för små kan leda till obehag och skador.


Inte provat på rätt sätt: Att bara prova bootsen snabbt i butiken kan leda till att du missar att de inte passar perfekt. Det är viktigt att prova bootsen med rätt strumpor och låta fötterna vara i dem ett tag för att se hur de känns.


Fel flex: Boots med fel flex kan påverka din körstil och komfort. Att välja en för stel eller för mjuk boot kan leda till att du inte kan utföra dina trick ordentligt eller att du inte känner dig bekväm.


Inte anpassa till din åkförmåga: Om du har en specifik åkstil, till exempel freestyle eller backcountry, är det viktigt att välja boots som är anpassade för den typen av åkning.


Inte ta hänsyn till fotens form: Vissa personer har platta fötter eller höga fotvalv. Det är viktigt att välja boots som är utformade för att passa din fot.