Snabb leverans

Fri frakt över 300 kr

Öppet åk-garanti

Varukorgen

KÖPGUIDE LÄNGDSKIDOR

Letar du efter den perfekta längden på längdskidor? Vill du ha en köpguide för att välja rätt längdskidor? Då har du kommit till rätt ställe! Vi på Udens Sport erbjuder ett brett utbud av längdskidor för alla typer av åkare. Oavsett om du är nybörjare eller elitåkare har vi rätt utrustning för dig.


När du ska köpa längdskidor är det viktigt att tänka på vad du vill uppnå med din skidåkning. Vill du ut på tur eller delta i ditt första Vasalopp? Vi hjälper dig att hitta rätt utrustning genom att ta hänsyn till dina ambitioner och behov.


Vi på Udens Sport ser inga som helst konstigheter i att köpa längdskidor hos oss på webben, via mail eller telefon. Så länge vi får den information vi behöver om just dig som längdåkare, så tar våra längdexperter saken i egna händer och ser till att du får rätt utrustning utplockad till dig. Beställer du längdskidor på vår hemsida. ringer vi alltid upp dig och stämmer av innan det packas och skickas.

VÄLJ RÄTT LÄNGDSKIDOR

Hur ska du då tänka när du står inför ett beslut om att köpa längdskidor? För det första är det väldigt bra för oss att veta vad du har för ambitioner med din skidåkning. Ska du ut på tur med matsäck på ryggen? Eller ska du åka ditt första vasalopp? Eller är du elitåkare? Vi har ett stort utbud av längdskidor för alla typer utav åkare.


Skillnaden på en dyr skida och en lite billigare skida är att den dyrare skidan är lättare, har bättre konstruktioner och belag som ger dig egenskaper och möjligheter till snabbare glid och bättre fäste. Det fina med längdskidor är också att alla skidåkare oavsett nivå kan utnyttja en toppskidas alla goda egenskaper.


Skinskidor/Vallningsfria skidor

Skinskidor eller vallningsfria skidor som man också kan säga har blivit det nya inom längdåkning. Det betyder alltså att du inte behöver valla skidorna med fäste. Vi ser att dom flesta åkare, nybörjare som elitmotionär tycker att detta fungerar väldigt bra. Idag är skinskidorna så pass bra så att du kan absolut välja det som ett alternativ till ett vasalopp. När du köper skinskidor idag så köper du alltid till en flyttbar bindning för att kunna justera tyngdpunkten för optimalt glid och fäste. 

VÄLJ RÄTT LÄNGD PÅ LÄNGDSKIDOR

Klassiska skidor och skinskidor/vallningsfria bör du välja någonstans mellan 20-30cm längre än dig själv (vuxen). Barn och juniorer kan lägga sig någonstans mellan 5-20cm längre än sig själva. MEN det vi går på allra mest är vikten. Väger du lite mer ska du välja en styvare skida för att inte trycka igenom den. Längden är en bra tumregel att hålla sig till.


Skateskidor för vuxna bör vara 5-10cm längre än dig själv. Till barn och juniorer siktar vi på 0-10cm längre skida. Samma sak som på klassiska skidor så är det vikten på dig som avgör vilken skida du ska välja.

STAVAR

Det är skillnad på stavar och stavar. En dyrare stav är både styvare och lättare än en stav som är lite billigare. Mängden Carbon (Kolfiber) avgör oftast vilken nivå det är på staven. Är du nybörjare ska du inte kolla på dom dyraste stavarna, för dom tenderar till att vara mycket skörare. För klassisk åkning ser vi gärna att du väljer en stav som är ca 30cm kortare än dig själv, och till Skate 20cm kortare.