Offpiståkning och topptursåkning ökar kraftigt i utövare, vilket är helt förståeligt eftersom det är en helt obeskrivlig känsla att komma bortom pisten och bara njuta av orörd fluffig lössnö. MEN detta kräver att man har sin lavinutrustning redo.
Vad är lavinsäkerhet?
“Lavinsäkerhet är för mig egentligen två saker. Dels är det alla produkter man ska ha när man rör sig i lavinterräng men också ett ansvar att skaffa sig den kunskap som krävs för att kunna ta rätt beslut vid rätt tillfälle, för att inte råka ut för en lavin. När vi pratar produkter så är det lavinryggsäck (med ballong), transceiver (lavinsändare), spade och sond som man brukar räkna in som nödvändiga produkter. Sändare, spade och sond för att det är utrustning dina vänner kan hitta dig med och lavinryggsäcken för att det är egentligen den enda produkten som skyddar dig om du skulle dras med i en lavin.
Laviner uppstår när det är tillräckligt brant (över 25 grader) och snön blivit så pass instabil av olika anledningar att den börjar röra på sig, antingen med eller utan mänsklig påverkan. Därför blir det viktigt att ha koll på var i terrängen man kommer röra sig, ifall det finns någon lavinfara där man kommer att befinna sig. Alla som kommer att röra sig i lavinterräng under delar av dagen, turen eller åket ska känna till vilka faror som finns och vilka risker som är ok att ta samt ha med sig sändare, spade och sond” - Erik Ehrner Instruktör på Sveriges Lavinutbildningar
Vilken utrustning tycker du är ett måste att ha i sitt lavinkit?
"Förutom att ha med sig absoluta måsten, dvs en lavinsändare (transceiver), spade och sond så är en lavinryggsäck bra. Den minskar avsevärt risken för att du ska bli begravd under snön. En fulladdad telefon som man kan larma med om nåt händer. Utöver dessa fyra saker så tycker jag även personligen att följande prylar underlättar min dag på berget."
Andra bra tips..
En powerbank för att ge lite extra liv i telefonen eller gopron
En walkie talkie, Kan vara en enkel, men för att snabbt dirigera ett åk val
Extra energi till dig själv. Kan vara så att hiken blir längre än du tror eller att du blir sittandes nånstans,. Du tar alltid bättre beslut när du inte är hungrig.
En kompass för att hålla koll på åkriktningen och väderstreck
Extra batterier till transceivern
En lättare dunjacka för pauser eller oväntade stopp