Meny
0
Favoriter
0
Din kundvagn
Köpguider & Blogg / köpguide längdskidor

Köpguide längdskidor? 

Letar du efter den perfekta längden på längdskidor? Vill du ha en köpguide för att välja rätt längdskidor? Då har du kommit till rätt ställe! Vi på Udens Sport erbjuder ett brett utbud av längdskidor för alla typer av åkare. Oavsett om du är nybörjare eller elitåkare har vi rätt utrustning för dig. När du ska köpa längdskidor är det viktigt att tänka på vad du vill uppnå med din skidåkning. Vill du ut på tur eller delta i ditt första Vasalopp? Vi hjälper dig att hitta rätt utrustning genom att ta hänsyn till dina ambitioner och behov.

 

Vi på Udens Sport ser inga som helst konstigheter i att köpa längdskidor hos oss på webben, via mail eller telefon. Så länge vi får den information vi behöver om just dig som längdåkare, så tar våra längdexperter saken i egna händer och ser till att du får rätt utrustning utplockad till dig. Beställer du längdskidor på vår hemsida. ringer vi alltid upp dig och stämmer av innan det packas och skickas.

 

Hur väljer jag rätt kategori av längdskidor?

Hur ska du då tänka när du står inför ett beslut om att köpa längdskidor? För det första är det väldigt bra för oss att veta vad du har för ambitioner med din skidåkning. Ska du ut på tur med matsäck på ryggen? Eller ska du åka ditt första vasalopp? Eller är du elitåkare? Vi har ett stort utbud av längdskidor för alla typer utav åkare. Skillnaden på en dyr skida och en lite billigare skida är att den dyrare skidan är lättare, har bättre konstruktioner och belag som ger dig egenskaper och möjligheter till snabbare glid och bättre fäste. Det fina med längdskidor är också att alla skidåkare oavsett nivå kan utnyttja en toppskidas alla goda egenskaper.

 

 Klassiska längdskidor

Klassiska längdskidor är utformade för att åka i fixade längdspår och utövas med en teknik som kallas klassisk åkstil. Detta innebär att skidorna lyfts från marken som att du springer rakt fre med skidor under fötterna. Längd och form: Klassiska skidor är längre och smalare än många andra typer av skidor. Längden hjälper till att fördela skidåkarens vikt jämnt och förbättrar glidförmågan. De är smalare för att passa i de smala spåren som finns på preparerade längdskidspår. Fästzon och glidzon: Klassiska längdskidor har två zoner: en fästzon under foten och glidzonen i fram- och bakdelen. Fästzonen, där skidan har ofta fästvalla som ger grepp i snön när man trycker ned skidan för att ta sig framåt. Glidzonen är preparerad för att ge ett bra glid. Flex och spann: Klassiska skidor har ett specifikt spann, eller flex, som är utformat för att lyfta fästzonen från snön när vikten är jämnt fördelad på båda skidorna. När man skjuter ifrån med en skida trycks fästzonen ned och ger grepp. Teknik: Klassisk åkteknik innebär att man åker med ett "diagonalt" steg, där man skjuter ifrån med en skida och motsatt arm samtidigt. Man kan också använda dubbelstakning, där båda stavarna används samtidigt för att ta sig framåt.

Klassiska längdskidor är populära för sitt naturliga och rytmiska rörelsemönster och används ofta för både motion och tävling, som i Vasaloppet och andra liknande lopp.

 

Skate längdskidor

Längdskidåkning i skate-stil, även kallad fristil, är en modern och snabbare form av längdskidåkning som skiljer sig från den klassiska stilen. Skate-tekniken påminner om rörelsemönstret i skridskoåkning och används ofta i tävlingssammanhang på preparerade spår. Skate-stilen har blivit alltmer populär sedan den introducerades på 1980-talet och är nu en viktig del av modern längdskidåkning. 

 

Skate-skidor är kortare och styvare än klassiska skidor. Den styvare konstruktionen hjälper till att hantera den större kraften som genereras vid skate-teknikens sidovisa rörelser. Skate-skidor har också ingen fästzon eftersom man förlitar sig på glid snarare än fäste för framåtrörelse. I skate-stilen skjuter skidåkaren ifrån diagonalt, ungefär som en skridskoåkare. Tekniken involverar att skidorna vinklas utåt och glider på ett V-format sätt. Stavarna som används i skate-stilen är längre än de som används i klassisk stil för att ge bättre hävstång och kraft i stavtagen. Stavarna används kraftigt för att ge extra framåtdriv och för att balansera rörelsen. Skate-skidåkning kräver bredare preparerade spår än klassisk stil, eftersom skidåkaren behöver utrymme för att röra sig sidledes. Banorna är ofta uppkörda med en pistmaskin som skapar en slät yta utan de smala spår som används för klassisk stil. Skate-stilen är generellt snabbare än klassisk stil, vilket gör den populär i tävlingssammanhang som världscupen och OS. Tekniken är dock mer krävande på både muskelstyrka och kondition, vilket gör att den kan upplevas som mer ansträngande, särskilt i uppförsbackar.

 

Skintech/vallningsfria längdskidor

 

Skinskidor eller vallningsfria skidor som man också kan säga har blivit det nya populära inom längdåkning. Det betyder alltså att du inte behöver valla skidorna med fäste. Vi ser att dom flesta åkare, nybörjare som elitmotionär tycker att detta fungerar väldigt bra. Idag är skinskidorna så pass bra så att du kan absolut välja det som ett alternativ till ett vasalopp. När du köper skinskidor idag så köper du alltid till en flyttbar bindning för att kunna justera tyngdpunkten för optimalt glid och fäste. Man kan säga att vallningsfria/skintech längdskidor är en typ av klassiska längdskidor som använder mjuka stighudar av tyg (så kallade "skins") i fästzonen istället för traditionell fästvalla. Vi hjälper självklar till på udens Sport och byter ut skins när det behövs. 

 

Karakteristiska egenskaper för vallningsfria skintech längdskidor:

Stighudar (skins): Istället för att använda fästvalla, som kräver regelbunden applicering och anpassning till olika temperaturer och snöförhållanden, har skintech-skidor en remsa av syntetiskt material eller mohair i fästzonen under foten. Detta material liknar den struktur som används på stighudar för alpina turskidor och ger ett naturligt grepp mot snön.

Underhållsfritt fäste: Skintech-skidor är i stort sett underhållsfria när det gäller fästet. Det behövs ingen valla för att få fäste, vilket gör dem mycket praktiska för dem som vill ha ett enkelt och bekvämt alternativ. Skidorna ger bra fäste i de flesta förhållanden utan behov av att anpassa vallan till väder- eller snöförhållanden.

Bra glid: Även om skintech-skidor fokuserar på att ge bra fäste, har de också god glidförmåga. Den moderna utformningen av stighudarna är sådan att de ger tillräckligt bra glid för de flesta rekreationsåkare och motionärer. Hudarna är ofta designade för att minimera motståndet under glidet.


Användning: Vallningsfria skintech-skidor är särskilt populära bland motionärer och turåkare som vill ha ett problemfritt alternativ utan att behöva lära sig eller lägga tid på vallning. De är också ett bra val för träningspass och förhållanden där snön kan förändras snabbt, till exempel på våren.


Flexibilitet:
Dessa skidor är anpassade för varierande snöförhållanden och temperaturer. Stighudarna fungerar väl i ett brett spann av förhållanden, från kalla, torra snöförhållanden till varmare, fuktigare snö. Dock kan prestandan påverkas vid mycket kall och finfördelad snö, där traditionell valla kan ge bättre fäste.

 

 

 

Fördelar med vallningsfria skintech längdskidor:

Enkelt och bekvämt, ingen behov av vallning.

Bra fäste i varierande förhållanden.

Mindre tid och kostnad för underhåll jämfört med vallningsbara skidor.

 

Nackdelar med vallningsfria skintech längdskidor:

Kan ha något sämre glid jämfört med vallade skidor i optimala förhållanden.

Begränsad anpassning av fästet jämfört med skidor där vallan kan anpassas efter förhållandena.

 

Välj rätt längd på längdskidorna

Klassiska skidor och skinskidor/vallningsfria bör du välja någonstans mellan 20-30cm längre än dig själv (vuxen). Barn och juniorer kan lägga sig någonstans mellan 5-20cm längre än sig själva. MEN det vi går på allra mest är vikten. Väger du lite mer ska du välja en styvare skida för att inte trycka igenom den. Längden är en bra tumregel att hålla sig till.

 

Skateskidor för vuxna bör vara 5-10cm längre än dig själv. Till barn och juniorer siktar vi på 0-10cm längre skida. Samma sak som på klassiska skidor så är det vikten på dig som avgör vilken skida du ska välja.

 

Längdstavar

Det är skillnad på stavar och stavar. En dyrare stav är både styvare och lättare än en stav som är lite billigare. Mängden Carbon (Kolfiber) avgör oftast vilken nivå det är på staven. Är du nybörjare ska du inte kolla på dom dyraste stavarna, för dom tenderar till att vara mycket skörare. För klassisk åkning ser vi gärna att du väljer en stav som är ca 30cm kortare än dig själv, och till Skate 20cm kortare.

One Way Storm 1
2 999 kr
Salomon R 60 Click
1 399 kr
Swix Dynamic D3
799 kr
Leki Hrc Marathon
2 299 kr
Leki Prc 750
1 599 kr

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar )

Du har ännu inga favoriter

Meny