Meny
0
Favoriter
0
Din kundvagn
Köpguider & Blogg / guide topptursutrustning

Den stora topptursguiden 

 

Du ska börja topptura eller “gå på fjället” som det fint heter och du frågar dig själv; “Vad ska jag köpa för någonting? Det finns en djungel av produkter och vi ska hjälpa dig svara på frågan genom en lista på de viktigaste sakerna du behöver och vanliga misstag. 

 

 

Vad är topptur?

 

Topptur eller randonnee betyder att man går upp för berget med hjälp av speciella topptursskidor och stighudar under skidan. Stighudar används för att ge ett bättre grepp när du går i uppförsbacke utan risk för att glida bakåt. När du äntligen nått toppen av fjället, tas stighudarna av och kvar är endast att njuta av åkturen nedför i den orörda snön (om ingen hunnit dit först). 

 

 

1. Välj rätt topptursskidor

 

Innan du väljer den rätta toppturskidan kommer du snabbt märka att det är olika prisklasser och det har mycket att göra med vikten på skidan och om du vill ha en skida som är mest lämpad för utförsåkning eller turen i uppförsbacke.

 

Tre saker att tänka på vid val av rätt topptursskida

 

Vikt: Eftersom topptur involverar att klättra uppför berg, är vikten på skidorna viktig. Let efter skidor som är lätta nog att klättra med, men som fortfarande är stabila nog att ge bra åkning på vägen ner. Ju lättare skidorna är, desto mindre energi kommer du att spendera på klättringen och desto mer energi kommer du att ha kvar för att åka ner.

 

Bredd: Bredden på skidorna är också viktig när du väljer topptursskidor. Om du planerar att åka på mjuk snö eller djup snö, vill du ha bredare skidor för att ge dig bättre flyt och stabilitet. Om du åker på hårdare snö vill du ha smalare skidor för att ge dig bättre kantkontroll.

 

Flex: Flexen på skidorna är också viktig att tänka på. En mer flexibel skida ger en mjukare åkning, medan en mer styv skida ger en mer responsiv åkning med bättre kantkontroll. Tänk på din åkstil och vilka egenskaper som är viktiga för dig när du väljer skidor.

 

2. Välj rätt topptursbindning

Likt med topptursskidor så finns det en mängd olika typer av bindningar med olika egenskaper. Det du vill ha är en “gåbindning”, alltså en bindning så att du enkelt kan ta dig uppför backen.

Två topptursbindningar våra specialister rekommenderar är Marker F12 TOUR EPF och G3 ION 12

Vid köp av bindning och topptursskida får du ett bättre pris + att montering ingår.*

 

3. Val av toppturspjäxa

Nu har du hittat rätt topptursskida, en bra bindning som passar dina behov näst på tur är valet av en toppturspjäxa. En optimal toppturspjäxa har en tech insert och ett gåläge bak i skaftet där du via en spak eller knapp enkelt kan ställa in när du ska gå i uppförsbacke. Många toppturspjäxor har dessa egenskaper där vikten ligger mellan 1500- 1900 gram. 

 

Tre saker att tänka på vid val av rätt toppturspjäxor

 

Passform: En korrekt passform är avgörande för att du ska kunna åka bekvämt och presterar på bästa sätt. Toppturspjäxor ska sitta tight runt foten och hålla hälen på plats för att ge optimal kraftöverföring. Se till att prova ut flera olika modeller och storlekar för att hitta den som passar dig bäst.

 

Komfort: Eftersom toppturer ofta innebär längre perioder av klättring och vandring, är det viktigt att pjäxorna är bekväma att gå i. Se till att välja en pjäxa som har tillräckligt med dämpning och stöd för att minska trötthet och förhindra skador.

 

Funktioner: Tänk på vilka funktioner du behöver i dina toppturspjäxor. Vill du ha en pjäxa som är lätt att ta av och på under klättringar? Vill du ha en pjäxa med justerbar flex för att passa olika typer av terräng? Fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig och leta efter en pjäxa som uppfyller dina behov.

 

 

4. Val av topptursutrustning 

Nu är du snart redo för en tur på fjället! Det sista som behövs är den rätta topptursutrustningen.

 

Stighudar

Ett måste för topptur! Stighudar är gjorda på nylon och mohair. Stighudar fungerar så att det är en djungel av hårstrån och klappar man medhårs märker man att det glider. Klappar man istället mothårs så ställer sig håren upp och skapar friktion och motstånd. Det är detta vi utnyttjar när vi går uppför. Stighudarna fäster man mot skidan undersida med det klistret som följer med.

 

Topptursstavar

 Viktigt att tänka när du väljer stavar är den ska vara halksäker, justerbara remmar och att det går att justera längden på staven.

 

Skistraps

Det mest uppenbara är att använda skistraps för att sätta ihop skidorna vid transport från och till backen.

 

Lavinutrustning

Att ta sig ut på en topptur är ett fantastiskt äventyr och det är något vi tycker alla borde uppleva någon gång. Men det medför en hel del risker, som laviner och att man oftast är väldigt långt utanför pisten när du går på tur. Därför är rätt lavinutrustning a och o när du går på tur.

 

Transceiver

En transceiver är en enhet som kan söka efter andra personer som är begravda i en lavin. Det är en viktig säkerhetsutrustning som alla som åker topptur bör ha med sig.

 

Spade

En spade är ett viktigt verktyg för att gräva ut en person som har blivit begravd i en lavin.

 

Sond

 En sond är ett långt, rörformat verktyg som används för att söka efter en person som har blivit begravd i en lavin. Det används för att mäta djupet av snöprovet och för att hitta exakt var en person är begravd.

 

Lavinryggsäck

Att ta sig ut på en topptur är ett fantastiskt äventyr och det är något vi tycker alla borde uppleva någon gång. Men det medför en hel del risker, som laviner och att man oftast är väldigt långt utanför pisten när du går på tur. Därför är rätt lavinutrustning a och o när du går på tur. 

 

Solglasögon/goggles

Att skydda dina ögon från UV-strålning och reflekterande snö är viktigt för att undvika ögonskador. Välj solglasögon eller goggles som passar din ansiktsform och ger tillräckligt med skydd.

 

3 snabba tips för en lyckad tur på fjället

"Gå sicksack uppför backen för att spara så mycket energi som möjligt."

"Innan du sätter på stighudarna se till att skidan är fri snö."

"Gå inte själv! Händer något kan hjälpen vara långt borta."

 

 

Välj rätt utrustning för en säker och lyckad topptur - Experttips och råd

Checklista för att välja rätt topptursutrustning

Vad är topptur?

Topptur, eller randonee i fjällen, är en typ av friluftsliv där man använder sig av skidor eller splitboard för att ta sig upp till toppen av en fjäll eller ett berg och sedan åka nerför, simple as that! Istället för att åka i lift eller använda sig av snöskoter, klättrar man upp för fjället på egen hand med hjälp av skidorna och stighudar under skidorna för att öka friktionen och för att ta sig uppåt på snön.
Topptur kräver oftast mer utrustning och förberedelser än traditionell skidåkning eftersom man befinner sig på högre höjder och ofta i mer utmanande terräng. I den här guiden kommer vi ta fram den viktgaste utrustningen, lavinsäkerhet, vanliga misstag och tips på hur du får en lyckad tur på fjällen. 

Val av rätt toppturskidor

Valet av skidor för topptur beror på flera faktorer, inklusive personliga preferenser, nivå av erfarenhet och typ av terräng man planerar att åka på. Men generellt sett är topptursskidor lite annorlunda än vanliga alpina skidor eftersom de är lättare och har en annan konstruktion som gör det lättare att klättra uppåt. 

En tumregel vid val av längden på ett par topptursskidor är att utgå ifrån sin egen längd och sedan lägga till 5-10 cm. 

Atomic Backland 107 - en lätt topptursskida som fungerar bra i mjuk snö och är konstruerad för att vara stabil 
och responsiv på både uppförs- och nedförsbackar. Skidorna är 107 mm breda under foten, vilket ger gott om flyt i djup snö.

Blizzard Rustler 10 - en annan mångsidig topptursskida som är lätt att manövrera på smala stigar och branta backar. Skidorna är 102 mm breda under foten, vilket gör dem idealiska för skidåkning på både hård och mjuk snö.

Völkl Rise Beyond 96 - en topptursskida som är något smalare än de andra två modellerna med en bredd på 96 mm under foten. 
Skidorna har en kolfiberkonstruktion som gör dem mycket lätta och stabila på höga höjder.

Det är viktigt att prova ut skidor och hitta en modell som passar ens egna behov och åkstil. Dessa tre modeller är bara 
några exempel på topptursskidor som finns på marknaden

Topptursbindning vs klassisk alpinbindning?

Skillnaden mellan topptursbindningar och vanliga alpinbindningar är att topptursbindningar har en gåfunktion, vilket gör det möjligt att röra hälen fritt och gå uppåt utan att behöva ta av sig skidorna eller lyfta hela foten när du går upp för berget.
Dessa bindingar kallas för techbindningar och är även lättare än traditionella alpinbindningar vilket gör att det inte blir ansträngande när man beger sig uppför berget.

Vanliga alpinbindningar är konstruerade för att ge maximal prestanda i utförsåkning och har vanligtvis ingen gåfunktion. De är tunga och har hög höjdprofil, vilket gör dem mindre lämpliga för topptursskidor


Stighudar må vara den viktigaste utrustningen vid en tur på fjället. Stighudar  fästs under skidorna eller splitboardet för att öka friktionen och underlätta klättringen uppåt. Stighudar är vanligtvis gjorda av Nylon, Mohair eller en Mix, där 70% Mohair och 30% Nylon är den vanligaste varianten. 

Topptursstavar är skidstavar som är speciellt utformade för topptursskidåkning. De skiljer sig från vanliga alpinstavar genom att de vanligtvis är lättare, starkare och mer anpassningsbara till olika situationer. Topptursstavar är också ofta teleskopiska, vilket gör att du kan justera längden beroende på om du går uppåt eller åker nedåt.

En annan viktig egenskap hos topptursstavar är att de vanligtvis har bredare trugor på spetsen av staven, som ger bättre grepp i snön när du klättrar uppför fjället. Vissa topptursstavar har också utbytbara trugor för att anpassa sig till olika snöförhållanden.

 

Populära bindningar, stavar och stighudar

Annan viktig topptursutrustning

Förutom topptursskidor, bindningar och stavar finns det flera andra viktiga utrustningsföremål som du bör ha med dig på en topptur.
Här är några exempel:

Skidhjälm: En hjälm är ett viktigt skydd för huvudet när du åker utför, och det är viktigt att använda en hjälm som är speciellt utformad för skidåkning. En toppturshjälm ska vara lätt och bekväm samtidigt som den ger tillräckligt med skydd.

Skidkläder: När du åker topptur behöver du klä dig i kläder som är anpassade för utomhusaktiviteter i snöiga och kalla förhållanden. Du behöver kläder som håller dig varm, torr och bekväm under hela turen. Kläderna ska vara lätta och lättrörliga så att du kan röra dig fritt när du klättrar uppåt och åker utför. Traditionellt brukar man använda sig av "Lager-på-lager-principen", med ett underställ, mellanlager och skallager. 

Goggles: Goggles skyddar dina ögon mot starkt solljus, vind och snö, vilket gör att du kan se bättre och undvika att skadas när du åker utför. Välj goggles som passar bra på ditt ansikte och som ger tillräckligt med synfält.

Ryggsäck: En ryggsäck är ett viktigt hjälpmedel för att bära all utrustning som du behöver på din topptur, såsom extra kläder, mat, vatten, lavinsäkerhetsutrustning och eventuellt en första hjälpen-kit. Ryggsäcken bör vara bekväm att bära och ha tillräckligt med utrymme för all nödvändig utrustning.

 

Säkerhetstips för toppturen - så minimerar du riskerna

Att göra en riskbedömning innan och under en topptur är en viktig del av att minimera riskerna och maximera säkerheten. Nedan följer några viktiga faktorer att tänka på vid riskbedömning och vilken säkerhetsutrustning som är viktig att ha med sig:

  1. Vädret - Innan du går på topptur bör du undersöka vädret och förhållandena på platsen. Kolla väderprognosen, vindstyrkan och nederbörden för att kunna bedöma risken för laviner, snödrivor och andra faror. Det är också viktigt att ta hänsyn till temperaturen och vindriktningen.

  2. Terrängen - Bedöm terrängen och hur svårt det kommer att vara att ta sig upp till toppen och åka ner. Var försiktig vid branta partier och trånga passager där risken för laviner kan vara högre.

  3. Ditt eget kunnande - Var ärlig mot dig själv om din egen nivå av skidåkning och klättring. Välj en topptur som matchar dina färdigheter och erfarenheter.

  4. Säkerhetsutrustning - Viss säkerhetsutrustning är viktig att ha med sig på topptur för att öka säkerheten. Lavinsändare, spade och sond är exempel på viktig säkerhetsutrustning. Lavinsändaren hjälper räddningspersonal att hitta dig om du skulle drabbas av en lavin. Spaden och sonden används för att söka efter personer som har hamnat under snö.

  5. Kommunikation - Se till att ha en plan för hur du ska kommunicera med dina medresenärer. Ha med mobiltelefoner och bestäm en tidpunkt då ni ska återkoppla till varandra för att hålla koll på varandra.

Genom att göra en noggrann riskbedömning och ha rätt säkerhetsutrustning med dig på toppturen kan du minimera riskerna och ha en säker och rolig tur. Tänk på att det är viktigt att ha kunskap och erfarenhet av toppturer och att vara medveten om riskerna som är förknippade med denna aktivitet.

Lavinutrustning som räddar liv!

Vanliga misstag vid topptur

  1. Brister i riskbedömning - Många personer underskattar riskerna med toppturer och går ut på turer utan att göra en noggrann bedömning av terrängen och vädret. Detta kan leda till farliga situationer och olyckor.

  2. Otillräcklig utrustning - Vissa personer glömmer eller väljer att inte ta med sig all nödvändig utrustning för toppturer, såsom lavinsändare, spade och sond. Detta kan försvåra räddningsinsatser vid en eventuell lavinolycka.

  3. För höga krav på sin egen förmåga - En del personer överskattar sin egen förmåga och väljer för avancerade turer för sin nivå av erfarenhet och skidåkning. Detta kan leda till farliga situationer och olyckor.

"Förberedelse, respekt och riskmedvetenhet - Nyckelfaktorer för en säker och ansvarsfull topptur" 

Här är tre tips för toppturer:

  1. Förbered dig noga - Innan du ger dig ut på en topptur, se till att du har all nödvändig utrustning, vet vad du kan förvänta dig av terrängen och väderförhållandena och att du är i god fysisk form. Ju bättre förberedd du är, desto bättre chans har du att lyckas och minimera risken för olyckor.

  2. Respekt för naturen - En topptur är en aktivitet som sker i naturen och därför är det viktigt att visa respekt för den och ta hänsyn till miljön. Se till att inte lämna några spår efter dig och försök att inte störa djurlivet.

  3. Var medveten om riskerna - En topptur kan vara farlig om du inte är medveten om riskerna som är förknippade med aktiviteten. Lär dig om laviner, snöfall och andra faror som kan uppstå och var beredd på att ändra dina planer om vädret förändras. Kom också ihåg att det alltid är viktigare att komma hem säkert än att nå toppen.

 

Populära bindningar, stavar och stighudar

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar )

Du har ännu inga favoriter

Meny